0
0,00  0 položiek

Žiadne produkty v košíku.

Strava pre kĺby - 10 super potravín

Strava pre kĺby - 10 super potravín

Dátum: 22 novembra, 2023

Aká je dobrá strava pre kĺby? Zdravé kĺby sú základom pre aktívny a plnohodnotný život. Umožňujú nám pohybovať sa s ľahkosťou, vykonávať každodenné činnosti a užívať si obľúbené športové aktivity. Avšak s pribúdajúcim vekom alebo v dôsledku nezdravého životného štýlu môžu kĺby strácať svoju pružnosť a funkčnosť, čo vedie k bolestiam a obmedzeniam pohybu.

Správna výživa zohráva kľúčovú úlohu v udržiavaní zdravia kĺbov. Konzumáciou potravín bohatých na potrebné živiny môžeme predchádzať zápalom, podporiť regeneráciu chrupaviek a zlepšiť celkovú funkciu kĺbov. Tento článok sa zameriava na 10 super potravín, ktoré by nemali chýbať vo vašej strave, ak chcete podporiť zdravie svojich kĺbov a predísť možným problémom v budúcnosti.

Pozrite si tiež: Čo je dobré pre kosti a kĺby - 6 super tipov

Ako strava ovplyvňuje zdravie kĺbov

Naše kĺby sú neustále vystavené zaťaženiu a opotrebovaniu. Správna strava hrá kľúčovú úlohu v ich udržiavaní v dobrej kondícii. Potraviny, ktoré konzumujeme, môžu buď podporovať zdravie kĺbov, alebo prispievať k zápalom a degeneratívnym zmenám.

Výživa a kĺby: Vzťah medzi konzumovanými potravinami a zdravím kĺbov

Konzumácia potravín bohatých na protizápalové látky môže výrazne znížiť riziko zápalových ochorení kĺbov, ako je napríklad artritída. Naopak, strava s vysokým obsahom nasýtených tukov, cukrov a spracovaných potravín môže zvýšiť zápalové procesy v tele, čo negatívne ovplyvňuje zdravie kĺbov. Je dôležité uvedomiť si, že výživa má priamy vplyv na produkciu kĺbového mazu, regeneráciu chrupaviek a celkovú funkčnosť kĺbov.

Kľúčové živiny: Dôležité vitamíny, minerály a mastné kyseliny pre kĺby

  • Omega-3 mastné kyseliny: Nachádzajú sa v rybách ako losos či makrela a majú silné protizápalové účinky. Pomáhajú znižovať stuhnutosť kĺbov a zmierňovať bolesť.
  • Vitamín D a vápnik: Kľúčové pre zdravie kostí a kĺbov. Vitamín D pomáha telu absorbovať vápnik, čo prispieva k pevnosti kostí a správnej funkcii kĺbov.
  • Antioxidanty (vitamíny C a E): Chránia kĺby pred poškodením voľnými radikálmi. Vitamín C podporuje tvorbu kolagénu, ktorý je základnou súčasťou chrupaviek.
  • Glukozamín a chondroitín: Prírodné látky nachádzajúce sa v chrupavkách. Pomáhajú pri ich obnove a môžu zmierniť príznaky osteoartritídy.
  • Kolagén: Proteín, ktorý zabezpečuje pružnosť a pevnosť chrupaviek. Konzumácia potravín bohatých na kolagén alebo jeho doplnkov môže podporiť zdravie kĺbov.
  • Vitamín K: Dôležitý pre metabolizmus kostí a zrážanlivosť krvi. Nachádza sa v listovej zelenine, ako je špenát a kel.
  • Horčík: Podporuje svalovú a nervovú funkciu, čo je dôležité pre pohyblivosť kĺbov. Nájdeme ho v orechoch, semienkach a celozrnných potravinách.

Začlenením týchto kľúčových živín do vašej stravy môžete podporiť zdravie kĺbov, znížiť riziko zápalových procesov a udržať si aktívny životný štýl.

Niektoré potraviny a nápoje môžu negatívne ovplyvniť zdravie kĺbov, a preto by ste ich mali obmedziť alebo sa im úplne vyhnúť.

10 super potravín ako strava pre kĺby

Zahrnutie určitých potravín do vašej stravy môže mať pozitívny vplyv na zdravie kĺbov. Tieto potraviny sú bohaté na živiny, ktoré pomáhajú znižovať zápaly, podporujú regeneráciu chrupaviek a posilňujú kosti.

1) Losos

Losos je výnimočný svojím vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín, najmä EPA a DHA. Tieto mastné kyseliny majú silné protizápalové účinky, ktoré môžu zmierniť zápaly v kĺboch a okolitom tkanive. Pravidelná konzumácia lososa môže zlepšiť mazanie kĺbov, čo znižuje trenie medzi chrupavkami a predchádza ich opotrebovaniu. Okrem toho je losos zdrojom vitamínu D a vápnika, ktoré sú kľúčové pre pevnosť kostí a správnu funkciu kĺbov.

2) Oriešky a semená

Oriešky ako mandle, vlašské orechy a semená ako ľanové či chia sú bohaté na zdravé tuky a vitamín E. Zdravé tuky podporujú tvorbu kĺbového mazu, ktorý je nevyhnutný pre hladký pohyb kĺbov. Vitamín E pôsobí ako antioxidant, chráni kĺby pred poškodením voľnými radikálmi a môže znižovať zápalové procesy. Konzumácia orieškov a semien tak prispieva k ochrane a regenerácii kĺbových tkanív.

3) Listová zelenina (špenát, kel)

Listová zelenina ako špenát a kel je plná antioxidantov vrátane vitamínov C a K, ako aj minerálov ako vápnik a horčík. Vitamín C podporuje tvorbu kolagénu, ktorý je základnou súčasťou chrupaviek. Vitamín K je dôležitý pre metabolizmus kostí a zrážanlivosť krvi. Tieto živiny spoločne podporujú regeneráciu chrupaviek, posilňujú kosti a prispievajú k celkovému zdraviu kĺbov.

4) Bobuľové ovocie (čučoriedky, maliny)

Bobuľové ovocie je známe svojím vysokým obsahom antioxidantov, najmä flavonoidov. Čučoriedky, maliny či jahody pomáhajú bojovať proti zápalom a chránia kĺby pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Antioxidanty v bobuľovom ovocí môžu znižovať zápalové markery v tele, čím prispievajú k znižovaniu bolesti a stuhnutosti kĺbov.

5) Olivový olej

Olivový olej, najmä extra panenský, je bohatý na mononenasýtené tuky a obsahuje oleokantal, látku s protizápalovými vlastnosťami. Oleokantal pôsobí podobne ako nesteroidné protizápalové lieky, znižuje zápalové enzýmy v tele. Používanie olivového oleja v strave môže preto pomôcť zmierniť zápaly a podporiť zdravie kĺbov.

6) Kurkuma

Kurkuma je korenie obsahujúce kurkumín, silný protizápalový a antioxidačný komponent. Kurkumín pomáha znižovať zápalové procesy v kĺboch a môže zmierniť príznaky artritídy. Pridanie kurkumy do jedál alebo jej konzumácia vo forme doplnkov môže byť účinným spôsobom, ako podporiť zdravie kĺbov.

7) Zázvor

Zázvor je známy svojimi protizápalovými vlastnosťami, ktoré môžu pomôcť zmierniť bolesť a stuhnutosť kĺbov. Obsahuje gingeroly a shogaoly, látky, ktoré znižujú zápalové reakcie v tele. Konzumácia zázvorového čaju alebo pridávanie čerstvého zázvoru do jedál môže byť prospešná pre ľudí s problémami s kĺbmi.

8) Cesnak

Cesnak má antioxidačné a protizápalové účinky vďaka obsahu alicínu a ďalších sírnych zlúčenín. Tieto látky pomáhajú znižovať zápalové procesy a posilňujú imunitný systém. Pravidelná konzumácia cesnaku môže podporiť zdravie kĺbov a chrániť ich pred degeneratívnymi zmenami.

9) Mliečne výrobky (s nízkym obsahom tuku)

Mliečne výrobky ako jogurt, tvaroh či syr sú bohaté na vápnik a vitamín D. Vápnik je nevyhnutný pre pevnosť kostí, zatiaľ čo vitamín D pomáha pri jeho absorpcii a podporuje imunitný systém. Konzumácia mliečnych výrobkov s nízkym obsahom tuku môže posilniť kosti a kĺby, čím sa znižuje riziko osteoporózy a iných kostných ochorení.

10) Celozrnné potraviny

Celozrnné potraviny ako hnedá ryža, celozrnný chlieb či ovsené vločky sú bohaté na vlákninu a živiny. Vláknina pomáha udržiavať zdravú hmotnosť tým, že navodzuje pocit sýtosti, čo znižuje zaťaženie kĺbov nadváhou. Okrem toho celozrnné potraviny znižujú hladinu zápalových markerov v tele, čo môže zmierniť príznaky zápalových ochorení kĺbov.

Tieto super potraviny môžu výrazne prispieť k zdraviu vašich kĺbov. Ich pravidelné začlenenie do stravy môže pomôcť predchádzať zápalovým procesom, podporiť regeneráciu kĺbových tkanív a udržať kĺby pružné a funkčné.

Pozrite si tiež: Vitamíny na kĺby - 3 najlepšie vitamíny

Tipy na začlenenie týchto potravín do stravy

Správne začlenenie super potravín pre kĺby do vášho jedálnička nemusí byť náročné. Tu sú praktické rady a nápady na recepty, ktoré vám pomôžu využiť ich zdravotné benefity naplno.

Praktické rady: Ako jednoducho pridať tieto potraviny do denných jedál

Losos: Zaradiť lososa do jedálnička aspoň dvakrát týždenne. Môžete ho grilovať, piecť v rúre alebo pridať do šalátov a cestovín.

Oriešky a semená: Majte po ruke mix orieškov a semien ako zdravý snack. Pridávajte ich do jogurtov, ovsených vločiek, smoothie alebo posypte nimi šaláty.

Listová zelenina: Pripravujte šaláty zo špenátu či kelu, pridajte ich do smoothie alebo použite ako prílohu k hlavným jedlám. Môžete ich tiež pridať do polievok a omáčok.

Bobuľové ovocie: Konzumujte čerstvé alebo mrazené bobuľové ovocie ako desiatu. Pridávajte ich do ranných cereálií, jogurtov, smoothie alebo pečených dezertov.

Olivový olej: Používajte extra panenský olivový olej na varenie, pečenie a do šalátových zálievok. Nahradí menej zdravé tuky a pridá jedlám chuť.

Kurkuma: Pridávajte kurkumu do polievok, ryže, omáčok alebo smoothie. Môžete si pripraviť aj "zlaté mlieko" s kurkumou a zázvorom.

Zázvor: Pridajte čerstvý zázvor do čaju, smoothie, marinád alebo stir-fry jedál. Dodá jedlám pikantnú chuť a zdravotné benefity.

Cesnak: Používajte cesnak pri varení polievok, omáčok, marinád a hlavných jedál. Zvyšuje chuť a prispieva k zdraviu kĺbov.

Mliečne výrobky (s nízkym obsahom tuku): Konzumujte jogurty, tvaroh, kefír alebo nízkotučné syry. Môžete ich pridávať do smoothie, používať ako základ pre omáčky alebo konzumovať samostatne.

Celozrnné potraviny: Nahraďte biele pečivo, cestoviny a ryžu celozrnnými variantmi. Používajte ovsené vločky na raňajky, celozrnný chlieb na sendviče a hnedú ryžu alebo quinoa ako prílohu.

Recepty: Návrhy na chutné a zdravé jedlá pre kĺby

1. Grilovaný losos s citrónom a bylinkami

Ingrediencie:

  • 2 filety z lososa
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Šťava z 1 citróna
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • Čerstvé bylinky (petržlen, kôpor)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. V miske zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, cesnak a nasekané bylinky.
  2. Filety z lososa osoľte a okoreňte, potom ich potrite pripravenou marinádou.
  3. Nechajte marinovať aspoň 15 minút.
  4. Grilujte lososa na strednom ohni 5–7 minút z každej strany, kým nie je mäso prepečené.
  5. Podávajte s listovým šalátom alebo celozrnnou ryžou.

2. Špenátový šalát s orieškami a bobuľovým ovocím

Ingrediencie:

  • 2 hrste čerstvého špenátu
  • 1/2 šálky mixu bobuľového ovocia (čučoriedky, maliny)
  • 1/4 šálky vlašských orechov (nasekané)
  • 50 g feta syra (rozdrobený)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica balzamikového octu
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. V miske zmiešajte špenát, bobuľové ovocie a vlašské orechy.
  2. Posypte feta syrom.
  3. V malej miske zmiešajte olivový olej, balzamikový ocot, soľ a korenie na zálievku.
  4. Polejte šalát zálievkou tesne pred podávaním.

3. Smoothie s kurkumou a zázvorom

Ingrediencie:

  • 1 šálka mandľového alebo kokosového mlieka
  • 1 banán (zmrazený pre hustejšiu konzistenciu)
  • 1/2 šálky ananásu
  • 1 čajová lyžička strúhaného čerstvého zázvoru
  • 1/2 čajovej lyžičky kurkumy
  • Štipka čierneho korenia (zvyšuje absorpciu kurkumy)
  • Med alebo javorový sirup podľa chuti

Postup:

  1. Všetky ingrediencie vložte do mixéra.
  2. Mixujte dohladka.
  3. Podľa potreby oslaďte medom alebo javorovým sirupom.
  4. Podávajte vychladené.

4. Celozrnné cestoviny s cesnakovou omáčkou a zeleninou

Ingrediencie:

  • 200 g celozrnných cestovín
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 cuketa (nakrájaná na plátky)
  • 1 červená paprika (nakrájaná)
  • 2 hrste listového špenátu
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Parmezán na posypanie

Postup:

  1. Uvarte cestoviny podľa návodu na obale.
  2. Na panvici rozohrejte olivový olej a osmažte cesnak do zlatista.
  3. Pridajte cuketu a papriku, restujte 5–7 minút.
  4. Pridajte špenát a nechajte ho zvädnúť.
  5. Zmiešajte uvarené cestoviny so zeleninou.
  6. Dochutťe soľou a korením, posypte parmezánom.

5. Jogurtová miska s ovsenými vločkami, orieškami a čučoriedkami

Ingrediencie:

  • 1 šálka gréckeho jogurtu
  • 1/2 šálky ovsených vločiek
  • 2 lyžice mixu orieškov a semien (mandle, ľanové semienka)
  • 1/2 šálky čučoriedok
  • Med alebo javorový sirup podľa chuti

Postup:

  1. Do misky dajte grécky jogurt.
  2. Pridajte ovsené vločky a premiešajte.
  3. Posypte orieškami, semienkami a čučoriedkami.
  4. Podľa chuti oslaďte medom alebo javorovým sirupom.

Tieto recepty sú nielen chutné, ale aj bohaté na živiny, ktoré podporujú zdravie kĺbov. Môžete ich upravovať podľa svojich preferencií a dostupných ingrediencií. Dôležité je pravidelne konzumovať tieto super potraviny a kombinovať ich s vyváženou stravou a aktívnym životným štýlom.

Pridajte čerstvý zázvor do čaju, smoothie, marinád alebo stir-fry jedál. Dodá jedlám pikantnú chuť a zdravotné benefity.
Pridajte čerstvý zázvor do čaju, smoothie, marinád alebo stir-fry jedál. Dodá jedlám pikantnú chuť a zdravotné benefity.

Ďalšie faktory pre zdravie kĺbov

Okrem správnej stravy existujú aj ďalšie dôležité aspekty, ktoré ovplyvňujú zdravie vašich kĺbov. Hydratácia, fyzická aktivita a udržiavanie zdravej telesnej hmotnosti sú kľúčové faktory, ktoré môžu významne prispieť k prevencii kĺbových problémov a zlepšeniu ich funkcie.

Hydratácia: Význam dostatočného príjmu vody

Voda je základnou súčasťou ľudského tela a tvorí približne 60 % jeho hmotnosti. Pre kĺby je hydratácia mimoriadne dôležitá z niekoľkých dôvodov:

  • Kĺbový maz: Voda je hlavnou zložkou synoviálnej tekutiny, ktorá funguje ako mazivo pre kĺby. Dostatočná hydratácia zabezpečuje optimálne množstvo tejto tekutiny, čo umožňuje hladký pohyb kĺbov a znižuje trenie medzi chrupavkami.
  • Chrupavky: Chrupavka v kĺboch pozostáva z veľkej časti z vody. Dehydratácia môže viesť k strate elasticity chrupavky, čo zvyšuje riziko opotrebovania a poškodenia.
  • Odstránenie toxínov: Voda pomáha pri odstraňovaní odpadových látok a toxínov z tela, čo môže znížiť zápalové procesy v kĺboch.

Tipy pre dostatočnú hydratáciu:

  • Pite aspoň 1,5 až 2 litre vody denne, v závislosti od vašej hmotnosti a úrovne aktivity.
  • Zvýšte príjem vody počas horúcich dní alebo pri intenzívnom cvičení.
  • Konzumujte potraviny bohaté na vodu, ako sú melón, uhorka a citrusové plody.
  • Obmedzte príjem nápojov s obsahom kofeínu a alkoholu, ktoré môžu mať diuretický účinok.

Fyzická aktivita: Vplyv cvičenia na kĺby

Pravidelná fyzická aktivita je nevyhnutná pre udržanie zdravých kĺbov. Pohyb má niekoľko pozitívnych účinkov:

  • Posilnenie svalov: Cvičenie posilňuje svaly okolo kĺbov, čím zlepšuje ich stabilitu a znižuje zaťaženie samotných kĺbov.
  • Zvýšenie flexibility a rozsahu pohybu: Strečingové cvičenia a joga pomáhajú udržiavať alebo zlepšovať pružnosť kĺbov, čo môže predchádzať stuhnutosti a obmedzenému pohybu.
  • Stimulácia tvorby kĺbového mazu: Pohyb podporuje produkciu synoviálnej tekutiny, ktorá maže kĺby a vyživuje chrupavky.
  • Zníženie zápalov: Pravidelná fyzická aktivita môže znížiť hladinu zápalových markerov v tele, čo je prospešné pre ľudí s artritídou.

Odporúčané typy cvičení:

  • Nízko nárazové aktivity: Plávanie, vodný aerobik, cyklistika alebo chôdza sú šetrné ku kĺbom a zároveň efektívne pre zlepšenie kondície.
  • Strečing a flexibilita: Joga a pilates pomáhajú zlepšiť pružnosť a rovnováhu.
  • Silové cvičenia: Používanie ľahkých váh alebo odporových pásov na posilnenie svalov bez nadmerného zaťaženia kĺbov.

Tipy pre bezpečné cvičenie:

  • Začnite pomaly a postupne zvyšujte intenzitu a trvanie cvičenia.
  • Dbajte na správnu techniku, aby ste predišli zraneniam.
  • Ak máte existujúce problémy s kĺbmi, konzultujte vhodný cvičebný plán s fyzioterapeutom alebo lekárom.
  • Nezabúdajte na zahriatie pred cvičením a strečing po cvičení.

Udržiavanie zdravej hmotnosti: Prevencia nadmerného zaťaženia kĺbov

Nadváha a obezita môžu mať negatívny vplyv na zdravie kĺbov:

  • Zvýšené zaťaženie kĺbov: Každý kilogram nadváhy zvyšuje tlak na nosné kĺby, najmä na kolená a bedrá. To môže urýchliť opotrebovanie chrupaviek a zvýšiť riziko osteoartritídy.
  • Zvýšený zápal: Tukové tkanivo produkuje zápalové látky (adipokíny), ktoré môžu prispievať k zápalom v kĺboch.
  • Obmedzená pohyblivosť: Nadváha môže obmedziť fyzickú aktivitu, čo vedie k slabšiemu svalstvu a zhoršenej podpore kĺbov.

Stratégie pre udržiavanie zdravej hmotnosti:

  • Vyvážená strava: Konzumujte potraviny bohaté na živiny a vlákninu, ktoré podporujú sýtosť a pomáhajú regulovať hmotnosť.
  • Pravidelná fyzická aktivita: Kombinácia kardiovaskulárnych cvičení a silového tréningu môže efektívne spaľovať kalórie a budovať svalovú hmotu.
  • Stanovte si realistické ciele: Postupné chudnutie (0,5–1 kg týždenne) je bezpečnejšie a udržateľnejšie.
  • Monitorujte svoj pokrok: Vedenie denníka stravy a cvičenia môže pomôcť sledovať úspechy a identifikovať oblasti na zlepšenie.

Udržiavanie zdravých kĺbov je komplexný proces, ktorý zahŕňa nielen správnu výživu, ale aj dostatočnú hydratáciu, pravidelnú fyzickú aktivitu a udržiavanie zdravej telesnej hmotnosti. Tieto faktory spolupracujú a navzájom sa podporujú, aby zabezpečili optimálne fungovanie kĺbov a celkové zdravie.

Pozrite si tiež: Ako dlho bolí koleno po artroskopií - 6 dôležitých informácií

Ako vám "Najsilnejšia kĺbová výživa" môže pomôcť?

"Najsilnejšia kĺbová výživa - JointBoost" predstavuje komplexný doplnok stravy, ktorý je navrhnutý na podporu zdravia a funkcie kĺbov. S jeho unikátnym zložením, vrátane glukozamínu, chondroitínu a MSM, tento produkt cieľavedome podporuje regeneráciu kĺbového tkaniva a mazivá. Glukozamín je známy svojou schopnosťou podporovať tvorbu a opravu chrupavky, zatiaľ čo chondroitín sulfát pomáha udržiavať pružnosť a hydratáciu chrupavky. MSM (metylsulfonylmetán), bohatý na síru, môže napomáhať zmierňovať bolesť a zápal v kĺboch.

Pridaný vitamín C nielenže podporuje zdravý imunitný systém, ale tiež je dôležitý pre syntézu kolagénu, základného stavebného kameňa pre kĺby a spojivové tkanivá. Morský kolagén typu 2, kurkumín, BioPerine a kyselina hyaluronová sú ďalšími zložkami, ktoré synergicky pôsobia na podporu zdravia kĺbov, zlepšujú ich pohyblivosť a môžu znižovať diskomfort spojený s opotrebovaním kĺbov.

Boswellia serrata, známa tiež ako indický kadidlovník, dopĺňa tento vzorec svojimi protizápalovými vlastnosťami. Vďaka tomu, že je tento doplnok vyrobený v kapsulách HPMC z rastlinnej celulózy, je vhodný aj pre vegetariánov a poskytuje komplexnú podporu pre tých, ktorí hľadajú udržať svoje kĺby zdravé a funkčné.

JointBoost najsilnejšia kĺbová výživa

Záver

Zdravie našich kĺbov je úzko prepojené s tým, čo každý deň vkladáme na svoj tanier. Správna výživa nie je len o uspokojení hladu, ale aj o dodaní potrebných živín, ktoré podporujú funkciu a regeneráciu kĺbov. Ako sme si ukázali, potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty, vitamíny a minerály môžu výrazne prispieť k zníženiu zápalov, posilneniu chrupaviek a zlepšeniu celkovej pohyblivosti.

Začlenenie 10 super potravín, ako sú losos, oriešky, listová zelenina či bobuľové ovocie, do vášho jedálnička môže mať pozitívny vplyv nielen na kĺby, ale aj na celkové zdravie. Tieto potraviny poskytujú telu potrebné živiny na boj proti degeneratívnym procesom a podporujú regeneráciu tkanív.

Okrem stravy sme zdôraznili aj význam hydratácie, fyzickej aktivity a udržiavania zdravej hmotnosti. Tieto faktory spolu vytvárajú komplexný prístup k starostlivosti o kĺby, ktorý môže predchádzať problémom a zlepšiť kvalitu vášho života.

Teraz je ten správny čas prevziať iniciatívu za svoje zdravie. Povzbudzujeme vás, aby ste začali malé, ale významné kroky smerom k lepšej starostlivosti o svoje kĺby:

  • Prehodnoťte svoju stravu: Skúste postupne začleniť spomínané super potraviny do svojich denných jedál. Experimentujte s novými receptami a objavte chute, ktoré sú nielen lahodné, ale aj prospešné pre vaše kĺby.
  • Buďte aktívni: Nájdite si fyzickú aktivitu, ktorá vás baví, či už je to chôdza, plávanie, joga alebo bicyklovanie. Pravidelný pohyb posilní vaše svaly a zlepší pružnosť kĺbov.
  • Dbajte na hydratáciu: Urobte si z pitia vody zvyk. Noste so sebou fľašu vody a pite pravidelne počas celého dňa.
  • Sledujte svoju hmotnosť: Ak máte nadváhu, stanovte si realistické ciele na jej postupné zníženie. Každý kilogram menej znamená menšie zaťaženie pre vaše kĺby.

Vaše kĺby sú kľúčom k aktívnemu a plnohodnotnému životu. Starostlivosť o ne dnes vám môže priniesť roky bezbolestného pohybu v budúcnosti. Začnite ešte dnes a pocíťte rozdiel, ktorý môže priniesť správna výživa a životný štýl pre vaše kĺby.

Referencie

Basu A , Schell J , Scofield RH . Dietary fruits and arthritis. Food Funct. 2018 Jan 24;9(1):70-77. doi: 10.1039/c7fo01435j. PMID: 29227497; PMCID: PMC5788027.

Clark KL. Nutritional considerations in joint health. Clin Sports Med. 2007 Jan;26(1):101-18. doi: 10.1016/j.csm.2006.11.006. PMID: 17241917.

Stanfar K, Hawes C, Ghajar M, Byham-Gray L, Radler DR. Diet modification reduces pain and improves function in adults with osteoarthritis: a systematic review. J Hum Nutr Diet. 2024 Aug;37(4):847-884. doi: 10.1111/jhn.13317. Epub 2024 May 13. PMID: 38739860.

14 Foods to Reduce Joint Pain | UNC Cary Orthopaedics

The Best Foods for Healthy Joints - VOSCT

crossmenu